Pluto in de Waterman – Vive la révolution!

Het is zover! Voor het eerst in twee eeuwen(!) loopt Pluto vanaf vorige week (23-03-2023) in de Waterman. Hij zal nog twee korte retrogrades maken naar de Steenbok tot hij vanaf eind januari 2024 tot 2044 in de Waterman zal lopen. De laatste keer dat hij door dit teken liep was in 1777 en zoals we ons nog wel herinneren uit de geschiedenisboekjes was de Franse Revolutie in 1789; deze transit was daar absoluut de katalysator van. 

Pluto is de ultieme transformator en gaat over het reclaimen van de persoonlijke en collectieve macht. Zijn energie verandert alles! Als planeet van macht, geheimen, seksualiteit, dood, mysterie en rijkdom, leert Pluto ons de schaduw te omarmen en licht te geven. Pluto breekt af om opnieuw op te bouwen en wordt ook wel geassocieerd met de feniks die uit zijn eigen as herrijst. Hij was in de Romeinse godsdienst de god van de onderwereld die kon communiceren met de doden. Hij vertegenwoordigt de energie van wedergeboorte, maar om geboren te worden, moet er altijd iets sterven. 

Pluto loopt zo’n twintig jaar door een teken en dat geeft ons genoeg tijd om de diepgang van zijn lessen te integreren. Dit vereist radicale eerlijkheid en moed; beschikken we over deze eigenschappen dan kunnen we het spreekwoordelijke lood in goud veranderen en een nieuw leven beginnen. In de Waterman zal Pluto ons lessen leren op het gebied van technologie, social media, AI, informatietechnologie, data, wetenschap en machtsstructuren en zullen op het oog geniale ontwikkelingen hand in hand gaan met de uitnodiging deze ethisch te blijven inzetten voor het hogere goed. In ons leven kenden wij nooit eerder zo’n belangrijke transit (het is een once in a lifetime event)!!      Uiteraard zal Pluto over twintig jaar weer in een ander teken gaan lopen, maar in de Waterman staat Pluto synoniem voor revolutie. Dat komt omdat de energie van de Waterman er een is van innovatie, experimenten en rebelsheid. Waterman zoekt naar onconventionele oplossingen voor problemen die futureproof zijn, maar loopt hier het gevaar de empathie (en het hart) verliezen. Zodoende zorgt deze transit voor een afbreken van de status quo met soms bloederige gevolgen.

In een revolutie vallen slachtoffers en tegen de tijd dat Pluto in 2044 klaar is met zijn tocht door de Waterman zijn onze sociale omgangsregels, normen en waarden radicaal anders en er zullen zich belangrijke maatschappelijke veranderingen hebben voorgedaan. Konden we in voorgaande jaren wellicht nog wegkijken bij zaken als klimaat, politieke onrust etc. worden wij er met deze transit met onze haren bij getrokken dit aan te pakken. 

Power to the people!

Hét thema van Pluto in de Waterman is de ‘underground revolution” of “power to the people”; we zullen manieren vinden om onszelf te verenigen en zodoende zullen voormalige structuren en machtssystemen van binnenuit getransformeerd worden. Dit kan een fanatiek gezicht krijgen in de vorm van burgeroorlogen, maar waarschijnlijk zullen we in plaats van gecentraliseerde overheden een opkomst zien van groepen met gemeenschappelijke interesses en overtuigingen die zich organiseren om zodoende los te komen van oude structuren. Duurzaamheid en gedeelde verantwoordelijkheid zijn idealen die de Waterman hierbij hoog in het vaandel heeft staan. Het wordt onze uitdaging onze individuele talenten te gaan inzetten voor het algemeen belang of hogere goed; een switch van hoofd (ego) naar hart (ziel) die ons vraagt persoonlijk gewin en aanzien opzij te zetten “for the good of all”.

Toen Pluto in de Steenbok liep werden we geconfronteerd met onze diepe afhankelijkheid van systemen die niet de idealen van vrijheid, gelijkheid en broederschap van de Waterman op de agenda hebben staan. De vraag dringt zich op: wat als we ons organiseren? Er is genoeg, maar het wordt niet goed verdeeld. Deze transit brengt geheimen en mismanagement aan het licht. Wie beheert onze welvaart en hoe wordt deze verdeeld? Het monetaire systeem schreeuwt om hervorming en hongersnood en schaarste grijpt om zich heen terwijl we tegelijkertijd nog nooit zoveel welvaart in handen van een klein percentage hebben gezien. Deze transit kan het zetje zijn naar een mondiale financiële revolutie en een herverdeling van middelen.

De laatste keer dat Pluto door de Waterman liep was tussen 1777 en 1798. Deze twee decennia zagen maar liefst de Franse, Amerikaanse én Industriële Revolutie en het begin van de Verlichting. De monarchie werd in Frankrijk omgegooid en de aristocratie werd vervolgd; de macht, die toen tot dan toe in het openbaar de scepter zwaaide, ging underground en werd onzichtbaar. Nu, 200 jaar later, zijn we toe aan een nog dieper graven naar de diepe wortels van deze macht. Met Pluto in de Waterman zal er nog veel meer naar voren komen op het gebied van onzichtbaar machtsmisbruik en dat wat er zich achter de schermen afspeelt bij grote bedrijven, merken en instituten. Iets waar we de laatste jaren met Pluto in de Steenbok al een klein voorproefje van kregen (in de vorm van de #metoo-beweging, ‘black lives matter’, maar ook het schandaal rondom het modemerk Balenciaga, The Voice etc.)      

Wie heeft de macht? Schreeuwt ook de technologie. Met de opkomst van bv. AI, de Metaverse en ChatGpt is de weg vrij naar een technologische renaissance die ons met allerlei ethische kwesties confronteert. Deze disruptieve (en onbezielde(!)) krachten zullen onze wereld grotendeels hervormen en de vraag wordt relevant wie er hier aan het roer staat. Is technologie een voortvloeisel van ons, of zijn wij een voortvloeisel uit de technologie? Zijn wij in staat om technologie voor ons te laten werken of worden wij overgenomen door het algoritme als een slaaf en letterlijk ingeplugd op een virtual reality terwijl hackers over de hele wereld 24/7 proberen onze programma’s te hacken? Sociale media en hun controverse groeien terwijl er getracht wordt TikTok te verbieden in Noord-Amerika, Elon Musk Twitter kocht en Instagram de ene na de andere gebruiksonvriendelijke algoritme-update doorvoert. Met elkaar verbonden zijn krijgt een andere betekenis en het is aan ons hier met wijsheid en een ‘elevated awareness’ in te navigeren.

Beam me up Scotty!

In de Waterman wordt de intuïtie, het metafysische en het hogere bewustzijn versterkt, we zullen daarom tijdens deze transit naar verwachting meer begrijpen van en communiceren met andere dimensies. We zullen veranderingen zien in de manier waarop we omgaan met de menselijke psyche; dit zal zich bijvoorbeeld uiten in de meer alternatieve manieren waarop we mensen met psychische problematiek behandelen d.m.v. het gebruik van plantmedicijn en psychedelische middelen. We zullen de dood anders benaderen en Waterman geeft doorbraken op het gebied van de fysica; zwarte gaten, donkere materie en nucleaire energie. Denk bijvoorbeeld aan de deeltjesversneller van CERN, maar ook kennis van ons DNA op een fundamenteel niveau en de genezing van ziektes krijgt met deze transit een nieuwe impuls. In de vorige transit van Pluto door de Waterman werd de planeet Uranus ontdekt door middel van de telescoop dat ons beeld van het heelal compleet op zijn kop zette. Ook werd de heteluchtballon uitgevonden die de eerste vlucht van de mens in de lucht markeerde. Waterman heerst over alles wat zich in de lucht of hemel afspeelt dus het is niet verwonderlijk dat we deze keer ook nog een stapje verder ‘opstijgen’ en te maken zullen krijgen met satellietballonen, UFO’s en misschien zelfs het eerste aliencontact(!) Waterman heeft visie en kijkt nergens van op dus technologische vooruitgang zou zelfs uit de ruimte kunnen komen. 

Gelijkheid is vrijheid

Tijdens de Verlichting werd onze rationaliteit gekroond en ontstond er een nieuw ideaal van rede (“Durf te weten” oftewel ‘Sapere Aude’ van Immanuel Kant was het devies) en er kwamen allerlei sociale hervormingen, democratische instituten en een basis omtrent mensenrechten. In deze ronde van Pluto in de Waterman worden we nog dieper geconfronteerd met wat we gedaan hebben met deze democratische principes en mensenrechten. Twee eeuwen later maken we de balans op: hoe worden deze principes en rechten nageleefd en hoe kan het beter? Hoe democratisch is deze democratie eigenlijk? Machtsspelletjes, onzorgvuldige fouten en ongelijke belangen beheersen onze mondiale politiek, kijk bijvoorbeeld naar de onvrede rond de toeslagenaffaire in Nederland en de bestorming van het Capitool onder Trump. Ook een thema als gelijke rechten en gendergelijkheid krijgt weer momentum. In 1792 verscheen het manifest van Mary Wollstonecraft A Vindication of the Rights of Women dat de gelijke rechten van de vrouw betoogde, te beginnen met het recht op onderwijs. Tot dan toe werden vrouwen namelijk nog niet als gelijk gezien tot de man en ze mochten niet naar school. Het zou nog maar liefst 1881 duren voordat sommige Schotse vrouwen stemrecht kregen in lokale verkiezingen. En de strijd om gelijke rechten duurt nog altijd voort, van anti-LGBTQ rechten die in Amerika worden gepusht tot het recht van abortus dat nog altijd onder vuur ligt. Tijdens Pluto in de Waterman de komende twintig jaar krijgen we de kans deze gelijkheid nog meer te creëren, mits we gaan denken in gemeenschap in plaats van ego en eenheid in plaats van afgescheidenheid. 

A Brand New Day!

Pluto is de grote schoonmaker, maar als we de kast van zijn plek halen en achter de gordijnen kijken, komt er eerst een hoop stof en rotzooi tevoorschijn. Van een goeie schoonmaak worden we frisser en opgeruimder, maar tijdens het proces kun je je overweldigd voelen én wordt je gevraagd afscheid te nemen van zaken die je niet meer dienen. Dit beschrijft de collectieve uitdaging die ons de komende twintig jaar te wachten staat; we worden wakker en het is a Brand New Day. De vraag is: schijnt de zon?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

We doen ons best je zoveel mogelijk inspirerende informatie te geven. Voel je vrij om je altijd weer af te melden of (en dat hopen we natuurlijk!) ons ook te volgen op IG en FB!

Ben je enthousiast over onze boeken, diensten en/of auteurs? Aarzel dan niet om anderen op ons attent te maken!