Modefabriek 2018 :: maatschappelijk engagement

Waar lust voor fashion gecreëerd wordt,” althans zo zou de quote luiden die ik de Amsterdamse Modefabriek toeschrijf. Want zelfs een leek in het vak of een atheïst ten opzichte van mode, zou nog kunnen vallen voor de prachtige aankleding van iedere stand. De Modefabriek is een beurs, in Amsterdam Rai, die in twee dagen tijd per jaar vele bezoekers trekt. Met name winkeliers, afgestudeerden en ondernemers in het modevak laten zich er inspireren. De activiteiten variëren van inkopen voor het volgende jaar tot het signaleren van trends.

Dat laatste maakt het bezoeken van de Modefabriek met name voor AURORA interessant: het signaleren van trends, niet te verwarren met het kijken naar ‘hypes’. Trendwatchen gaat namelijk niet over kijken welke ‘hype’ zich binnenkort gaat voor doen, maar gaat over welke waarden zich daadwerkelijk in bepaalde items manifesteren. Een voorbeeld: een ananas- of flamingo print op een trui is leuk, maar er zit op het eerste gezicht geen idee achter. Dat maakt een product tot een hype, die vaak maar kortstondig in de markt bestaat. Na de ananas kan een volgende ondernemer denken ‘dus ik plak er een aardbei op!’ Het is een verandering, ja, maar zonder toegevoegde waarde(n). Stel, je hebt een kledingstuk gemaakt van velours stof en de huidige maatschappij hecht veel waarde aan vrijheid en luxe. Het dragen van zachte, lichte kleding met een dure uitstraling is dan mede een uiting van de genoemde waarden. Zo’n kledingstuk krijgt daarmee meer betekenis en diepgang.

Wat nog interessanter is, zijn voorbeelden die niet alleen het product zijn van gemanifesteerde normen en waarden, maar die ook maatschappelijk engagement uitstralen. Twee merken, gespot tijdens de beurs, zijn daar een krachtig voorbeeld van: Emotionless met hun handgemaakte kledinglijn en Violet Hamden met hun ‘The Unseen’ product.

Emotionless is een jong kledingmerk dat inspeelt op een bepaalde generatie. Namelijk een die zich niet verplicht voelt zich te houden aan systemen en structuren die zich vóór zijn tijd gevestigd hebben. Het is een generatie die gelooft dat cultuur en creativiteit in onze genen zitten; deze kunnen alles in het dagelijks leven overstijgen. Hun eerste drijfveer is een sterke motivatie. Dit merk wil kunst maken en artiesten ondersteunen. Samen delen. En, een stukje geschiedenis schrijven, want dat is belangrijker dan geld verdienen. De kledinglijn typeert zich door een zacht-roze pastelkleur, hand geborduurde illustraties van omhoog waaiende rokjes en teksten zoals “Seks without feelings” of “Lets get weird”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

We doen ons best je zoveel mogelijk inspirerende informatie te geven. Voel je vrij om je altijd weer af te melden of (en dat hopen we natuurlijk!) ons ook te volgen op IG en FB!

Ben je enthousiast over onze boeken, diensten en/of auteurs? Aarzel dan niet om anderen op ons attent te maken!